Wijnproeven voor beginners

Wijnproeven voor beginners

Wijnproeven voor beginners is zoals wij natuurlijk allemaal zijn gestart en ik zelf ook, maar altijd leuk om iets over te schrijven. Ik schrijf hierover in deze wijnblog

Laten we eens beginnen met onze zintuigen welke hebben we ook alweer en welke gaan we gebruiken bij het beoordelen van wijn (oor, oog, neus, tong en huid of gehoor, gezicht, reuk, smaak en gevoel). We kunnen een aantal van deze wegstrepen die we in mijn ogen ;) niet gebruiken. We gaan het hebben over

  • Oog (het bekijken van de wijn en het kopen ervan)
  • Neus (als we gaan ruiken aan de wijn)
  • Tong (diverse smaken op de tong)
  • Smaak (wat proeven we)
  • Gevoel (welk gevoel krijg je bij het drinken)

 

DE OGEN:
We gaan uiteraard eerst naar Wijn en Druif om een lekkere fles wijn te kopen. Nu zal ik wat mensen tegen het verkeerde been schoppen, maar ik vertel alleen even mijn eigen ervaring in de winkel. Vrouwen kopen vaak de wijn op het etiket en de meeste mannen kopen de wijn bij het zien van de druif en de prijs.


DE NEUS:
Onze neus gebruiken we bij het bepalen en herkennen van de geur aan de wijn. De geur bepaald namelijk voor 80% de smaak. Als je verkouden bent en de buis van eustachius zit dicht (verbinding tussen neus- en keelholte) dan ruik en proef je minder.


DE TONG:
Met de tong proeven wij vooral. In je mond zitten meerdere smaakpapillen en zijn samengesteld uit meerdere smaakknoppen. We hebben er ongeveer 10.000 op de tong, op de gehemelte, de strotklep en op het bovenste deel van je slokdarm. Elke smaakknop bevat weer 50 tot 100 smaakcellen.


DE SMAAK:
De smaak is natuurlijk het belangrijkste. Er bestaan eigenlijk maar twee wijnen en dat zijn de (je vindt hem lekkere wijn of je vindt hem niet lekkere wijn). De smaak van een wijn is heel belangrijk. Hou je van een witte wijn met een hoge zuurgraad of juist een wat zachtere ronde witte wijn..?

Hou je van een zachte rode wijn of houd je van een straffe tannine-rijke rode wijn..? De smaak waar iemand van houdt is voor iedereen anders.


GEVOEL:
Nu denk je waarschijnlijk.......gevoel bij wijn..? Nou ik moet eerlijk zeggen...ik ben vaak op wijnreis en als ik dan een bepaalde wijn drink dan zit ik in een bepaalde zetting in een land met ander klimaat en dan denk ik WAUW wat een fijn gevoel heb ik bij deze wijn, maar in Nederland kan het wel weer helemaal anders zijn. Gevoel bij wijn is bij iedereen anders en dat maakt wijn ook wel weer een heel mooi iets.

Kortom....bij het lezen van deze blog ben je denk ik anders gaan kijken naar wijnen..!? Drink vooral de wijnen waar JIJ van houdt en geen wijnen die andere mensen weer lekker vinden en jou proberen te overtuigen dat jij hem ook lekker "moet" vinden.

In een volgende blog vertel ik meer over hoe te beoordelen en proeven van de wijn

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    * Gratis verzending v.a. €100 binnen Nederland * Verbergen