Nieuw uit Zuid-Afrika

  • Geplaatst op
  • Door Pascal Weidijk
  • 0
Nieuw uit Zuid-Afrika

Wat is Zuid-Afrika toch mooi. Twee jaar geleden zijn wij er zelf geweest in Stellenbosch en wij hebben weer wat mooie parels gevonden. Afgelopen dinsdag een mooie Zuid-Afrikaanse proeverij gehad en er was teveel moois om uit te kiezen.

Wijnen proeven is één van mijn favoriete dingen om te doen - het is charmant, beweeglijk en uniek, en het is sterk verbonden met de aarde. Van de innovatieve wijnmakers die nieuwe blends bedenken en maken en degenen die hun terroir verzorgen om beter smakende wijn te creëren, tot de gevestigde producenten die hun oude variëteiten voortzetten. De Zuid-Afrikaanse wijnvelden hebben gezorgd voor een eindeloze expressie van creativiteit en persoonlijke stijl. Het zijn de zachte warme vrouwenhanden die veelal ingezet worden voor het plukken van het gouden fruit. Vrouwenhanden zijn toch een stuk zachter om dit goud vast te pakken en te bekijken welke mooie druiven er doorgaan naar één van de mooie fantastische wijnen uit Zuid-Afrika.

 

 

Vanaf de eerste blik die het uitschenken bewondert, de kleur filosofeert in het glas, de tonen en accenten voelen van waar de druif is geweest en wat hij heeft doorstaan, tot helaas, de smaak waar het uiteindelijke oordeel wordt geveld, het plezier van het proeven van wijn is ongetwijfeld een multi-zintuiglijke ervaring die elke keer anders is. Het filosoferen bij elke slok die men nuttigt, het bekijken van de kleur, wijn wat ben je mooi..!

 

Wauw, wauw, wauw bij elk glas dat ingeschonken wordt, bespeur ik maar weer eens wat een voorrecht het is om al deze iconische wijnen te mogen proeven. Zuid-Afrika, bij mij vaak het ondergeschoven kindje dat moederziel alleen loopt over deze grote aardbol. Wijnland Zuid-Afrika heeft er ook wel een klein beetje zelf voor gezorgd dat ze vaak met een verkeerde blik wordt aangekeken. De veelal goedkopere Zuid-Afrikaanse supermarktwijnen waarvan je de dag erna af hebt gevraagd wat je in hemelsnaam hebt gedaan de avond ervoor.Maar laat ik beginnen met de wijn...Neil Ellis wordt de man achter de Zuid-Afrikaanse wijnen genoemd; hij is een ware meester in het selecteren van de beste streek per druivensoort. Bij ieder glas dat wij ingeschonken krijgen van Neil Ellis worden wij in een waar warm bad ondergedompeld. Ook de wijnen van Donier, ooit gestart door Christoph Dornier zijn verbluffend te noemen. Bij het zien van het etiket bekruipt mij een naar gevoel, ‘Moordenaarskloof’, wat een naam en wat een etiket; alsof ik bij één of andere moordzaak betrokken ben. Bij het uitschenken, ruiken en proeven is deze gedachte meteen alweer vervlogen....gelukkig de wijn zelf niet.

 

 
 
Wat een fantastische wijnen met ieder zijn eigen kenmerk. De rode Moordenaarskloof (Tinta Barocca) is vol van smaak en een echte donkere rode wijn; de witte Moordenaarskloof is gemaakt van de Chenin Blanc druif.
 
Rainbow's End is de naam van het landgoed van de familie Malan, gelegen in de buurt van Stellenbosch. Op hooggelegen hellingen, oplopend tot 540 m boven de zeespiegel, ligt de estate tegen de Jonkershoekberg en kijkt uit op het Banghoekbekken. Anton Malan, de keldermeester en marketeer, en zijn broer François, de viticulturist en wijnmaker, maken er de mooiste wijnen.
 
 
 
Bekijk hier onze nieuwe wijnen uit Wijnland Zuid-Afrika, ze zijn allemaal het proberen waard.
 

PROOST

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    * Gratis verzending v.a. €100 binnen Nederland * Verbergen