Quinta Santa Eufemia
- Geplaatst op
- 0
Vandaag aangekomen bij Quinta Santa Eufemia onze portmaker in de Douro Vallei. Wij hadden al gehoord dat de oogst al was begonnen en veel eerder dan normaal (zo’n 4 weken). De druiven waren al vroeg rijp en er kwamen regenachtige dagen aan.
Bij aankomst op de Quinta roken wij de geur van druiven, druiven en nog eens druiven. Wat een heerlijke geur van de kleine geplette druiven die begonnen zijn aan hun reis die wij fermentatie noemen (het zoet van de druiven om te laten zetten tot alcohol).
Foto: Ingang Quinta Santa Eufemia
Fermentatie is een omzetting van zoet naar alcohol en dit gebeurd door de wijngistcellen. Hierover straks meer in deze blog. Bij Quinta Santa Eufemia staat een enorm grote vijgenboom. Elke keer als wij hier komen hangt hij bomvol met vijgen en ze zijn zo lekker zacht van smaak.!
Foto: Vijgen plukken
Wij worden vrolijk welkom geheten door de zus van Bernardo Rodrigues de Carvalho (Alzira) en even later zitten wij al aan een overheerlijk glas witte wijn “Quinta Santa Eufemia Douro branco”.
Al kijkend over de Quinta en het gekletter op de achtergrond van een ander wijnhuis dat bezig is met wijnmaken, beseffen wij temeer hoe bevoorrecht wij zijn dat wij hier mogen zijn. Wij slapen gewoon in het huis van de wijnmaker.
Foto: Douro Vallei
Quinta Santa Eufemia is opgericht in 1864 en bestaat al 4 generaties lang. Het wijnhuis bezit zo’n 50 hectaren aan wijngaarden.
Als ik fermentatie in Jip en Janneke uitleg dan is het eigenlijk best goed te begrijpen. Op de druiven zitten gistcellen. Wijndruiven moet je dus nooit wassen of spoelen want deze gistcellen hebben wij nodig om wijn te kunnen maken. Zodra de druiven zoet genoeg zijn (dit kan men zien met een refractometer) dan worden ze geplukt, ontsteelt, gekneusd en geperst.
Foto: Overblijfselen na het ontstelen
Alles is afhankelijk van de stijl die de wijnmaker wil. Als hij tannine rijke wijnen wil maken dan fermenteert de wijnboer of de schillen of de steeltjes mee van de druiven.
In de schil zitten de zachte tannines en in de steeltjes de harde tannines. Tannines is het bittere, stroeve in de mond. Bijt maar eens op het steeltje van een appel. Tannines zijn belangrijk om een wijn langer houdbaar te houden en de smaak te geven aan rode wijnen.
Van wijnhuis Quinta Santa Eufemia hebben wij diverse ports in de winkel:
In de basisserie
De “duurde” serie
Ook verkopen wij de volgende wijnen die je zeker eens moet proberen:
Quinta Santa Eufemia Douro branco
Quinta Santa Eufemia Touriga Nacional
Quinta Santa Eufemia Douro reserva
Douro wat ben je mooi en wat gaan wij nog een week van je genieten.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...