Te kort aan druiven in Frankrijk
- Geplaatst op
- Door Pascal Weidijk
- 0
Een schaarste aan druiven in Frankrijk, hoe kan dit nou..? Vanwege een late vorst in 2021 is dit jaar een rampjaar geworden. Ook heeft er in Frankrijk een meeldauw uitbraak plaatsgevonden en dit is rampzalig voor de wijnindustrie.
2021 is dus niet alleen door Corona een rampjaar geworden, maar ook de wijnindustrie gaat een flinke klap krijgen. Je kent de foto's denk ik wel van vuurkorven die begin dit jaar tussen de druivenranken stonden in Frankrijk en zo de druiven beschermden tegen de kou. Nachtvorst heeft een heel groot gedeelte van de wijnopbrengst in Frankrijk verwoest.
40% minder sap
Van de week was onze wijnboer Bruno Andreu op bezoek uit de Languedoc en hij vertelde mij dat ze maar 60% van het sap van de Chardonnay druiven hebben in vergelijking met voorgaande jaren. Is dit een oorzaak van de klimaatverandering..? Bruno denkt van niet en weet eigenlijk de oorzaak wel van de tegenvallende oogst.
Doordat aan het einde van de groei van de druiven weinig regen is gevallen, hebben deze druifjes te weinig vocht gekregen om zich vol te zuigen met vocht. De druiven zijn hierdoor erg klein gebleven en geven de druiven dus minder sap af.
Minder sap betekent minder wijn
In de nacht van 7 op 8 april was het maar liefst -7 graden, en dit is heel slecht voor de druiven, omdat ze namelijk kapot vriezen.
Meeldauw is schimmel
Meeldauw wordt veroorzaakt door vocht, warmte (broeierig weer) en weinig lucht. Meeldauw ontstaat namelijk ook als het heeft geregend en daarna de temperatuur snel stijgt.
Verandering van klimaat
Klimaatsverandering kan zeker gevolgen hebben voor de toekomst van de wijnindustrie. Zo worden de druiven al veel eerder geoogst en door de extreem hete zomers schiet het alcoholpercentage door het dak. De prijzen voor de wijnen zullen door het tekort aan druiven(sap) ook omhoog gaan.
Opsomming van de problemen in de wijnindustrie
1. Laag rendement van de oogsten in Europa, waar dit jaar in veel gevallen ook de oogsten/voorraden niet historisch hoog zijn.
2. Beschikbaarheid van glas, schroefdoppen en capsules staat onder druk, omdat grote fabrieken van deze materialen in Oekraïne en Rusland staan.
3. Transport heeft te lijden aan een fors tekort aan capaciteit en de brandstofprijzen zijn fors gestegen.
4. De olie- en gasprijzen stijgen explosief, Oekraïense chauffeurs (meer dan 10.000!) zijn naar huis vertrokken waardoor de schaarste in het Europese transport verder is toegenomen, wat een enorme druk geeft op transport- en productiekosten.
5. De capaciteit van het transport per trein is afgenomen door het terecht voorrang geven aan het vervoer van vluchtelingen uit Oekraïne.
Wijn drinken gaat dus een stuk duurder worden
De arbeidskrachten in de wijngaarden moeten betaald worden en de tegenvallende oogsten door de super hete zomers en extreme lage temperaturen in het voorjaar gaan voor een prijsstijging in de wijnindustrie zorgen.
Hoi Angela,
Interessant..! Vertel ons wat je bedoeld..!?
Voorspelling: Het volgende schandaal zal binnen afzienbare tijd wereldkundig worden.
"Wederom is Italiaanse wijn verkocht onder Franse naam"