Te kort aan druiven in Frankrijk

  • Geplaatst op
  • Door Pascal Weidijk
  • 0
Te kort aan druiven in Frankrijk

Een schaarste aan druiven in Frankrijk, hoe kan dit nou..? Vanwege een late vorst in 2021 is dit jaar een rampjaar geworden. Ook heeft er in Frankrijk een meeldauw uitbraak plaatsgevonden en dit is rampzalig voor de wijnindustrie.

2021 is dus niet alleen door Corona een rampjaar geworden, maar ook de wijnindustrie gaat een flinke klap krijgen. Je kent de foto's denk ik wel van vuurkorven die begin dit jaar tussen de druivenranken stonden in Frankrijk en zo de druiven beschermden tegen de kou. Nachtvorst heeft een heel groot gedeelte de wijnopbrengst in Frankrijk verwoest.

 

 

40% minder sap

Van de week was onze wijnboer Bruno Andreu op bezoek uit de Languedoc en hij vertelde mij dat ze maar 60% van het sap van de Chardonnay druiven hebben in vergelijking met voorgaande jaren. Is dit een oorzaak van de klimaatverandering..? Bruno denkt van niet en weet eigenlijk de oorzaak wel van de tegenvallende oogst.

 

Doordat aan het einde van de groei van de druiven weinig regen is gevallen, hebben deze druifjes te weinig vocht gekregen om zicht vol te zuigen met vocht. De druiven zijn hierdoor erg klein gebleven en geven de druiven dus minder sap af.

 

Minder sap betekent minder wijn

 

In de nacht van 7 op 8 april was het maar liefst -7 graden, en dit is heel slecht voor de druiven, omdat ze namelijk kapot vriezen.

 

 

Meeldauw is schimmel

Meeldauw is een oorzaak door vocht, warmte (broeierig weer) en weinig lucht. Meeldauw ontstaat namelijk ook doordat als het heeft geregend en daarna de temperatuur snel stijgt.

 

 

Verandering van klimaat

Klimaatsverandering kan zeker gevolgen hebben voor de toekomst van de wijnindustrie. Zo worden de druiven al veel eerder geoogst en door de extreem hete zomers schiet de alcoholpercentage door het dak en de prijzen voor de wijnen zullen door de te kort aan druiven (sap) ook omhoog gaan.

 

 

Wijn drinken gaat dus een stuk duurder worden.

De arbeidskrachten in de wijngaarden moeten betaald blijven worden en de tegenvallende oogsten door de super hete zomers en extreme lage temperaturen in het voorjaar gaan voor een prijsstijging zorgen in de wijnindustrie.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    * Gratis verzenden vanaf €100 binnen Nederland * Verbergen