Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc

  • Geplaatst op
  • 0
Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc

Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc..? Deze vraag krijg ik vaak gesteld. Het zit vooral in de smaak.

De Sauvignon blanc is droger, frisser en kruidiger en de Chardonnay voller van smaak en wat fruitiger met vooral aroma’s van:
 

- Perzik
- Ananas
- Appel
 
Ook de Sauvignon blanc heeft kenmerken van appel, maar dan meer de wat zuurdere appels zoals de Granny Smith.
 
Sauvignon blanc is een stuivende wijn. Mocht je een keer op een wijnproeverij zijn en iemand zegt dat hij stuivend is dan weet je bijna zeker dat het dus gemaakt is van de Sauvignon blanc druif. De beste en meest zuivere en stuivende Sauvignon’s komen in mijn ogen uit Marlbourough Nieuw-Zeeland
 
Zoek je een wat subtielere Sauvignon Blanc ga dan voor een Sauvignon uit de Languedoc zoals de Les Prunelles Sauvignon Blanc. 
 
Vaak vragen mensen “is Sauvignon Blanc zoet of droog”..?
 
Sauvignon blanc bestaat alleen maar droog en kan gortdroog zijn in de mond. Hij kan als het ware je mond droog trekken. Ik heb al best wat verteld in deze blog over deze druif. De kenmerken van de Sauvignon blanc zijn:

- Perzik
- Kruisbes
- Groene appel
- Buksus
- Gemaaid gras
 
Ik begin vaak op een proeverij over "Sauvignon Blanc" ruikt naar buxus, kattenpis en gemaaid gras en dan hoor ik de mensen al mompelen van: "heeft hij dan wel eens gras of een buxus gegeten"..? Uiteraard heb ik dit nog nooit gegeten en het gene wat wij veelal doen is associëren. Wij vergelijken continu.......als ik bijvoorbeeld wel eens gevoetbald had en ik had geen benen meer om op te staan "spreekwoordelijk" dan gooide ik mijn tas op zolder en dacht ik die ruim ik morgen wel uit.
 
Je voelt hem al aankomen......ik vergat die tas en als ik dan drie dagen later weer op zolder kwam dacht ik van: "heeft er nu een kat boven gepiest..?" dat is een beetje het idee of associatie die ik dan had met gemaaid gras of kattenpis. 


 
Nu de vraag.... wat eten we bij Sauvignon blanc.?
 


- Aardappelsalade
- Caesar salade
- Gegratineerde tong
- Gerookte zalm
- Inktvis
- Kikkerbilletjes
- Krabcocktail
- Rode tonijn met uien
- Tarbot
 
 
Nu heb ik wel weer heel wat verteld over de druif Sauvignon Blanc en gaan we iets vertellen over de Chardonnay druif en deze druif is sterk en stoer en kan ik vele klimaten groeien. Ook is deze druif wat minder gevoelig voor ziektes. Om het makkelijker voor je te maken ;) er is ook nog een verschil tussen “houtgelagerde Chardonnay's” en de op “RVS opgevoede chardonnay's.
 
Houtgelagerd wil zeggen dat hij in een wijnvat heeft gelegen.


 
Wat eten we bij Chardonnay..?

 
Wat ik vooral goede matches vind zijn de volgende hieronder alleen heb ik het dan nu over de niet houtgelagerde wijnen
 
- Asperges met ham, boter en ei
- Caesar salade
- Gamba’s van de grill
- Kabeljauw (wangen)
- Schol
- Zalm
- Kip met ananas
 

Wat eten we bij de houtgelagerde Chardonnay's..?
 

- Fazant
- Gans
- Gebakken heilbot
- Gebraden kalkoen
- Gebakken haaskarbonade
- Gebakken tonijn
- Gevulde kalkoen
- Parelhoen
- Tamme eend
- Tong met bospaddestoelen, risotto en truffelsaus

 
Ik hoop dat deze blog wat meer inzicht geeft over de druivensoorten Chardonnay en Sauvignon blanc
 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    * Gratis verzending v.a. €100 binnen Nederland * Verbergen