Wat is het verschil tussen witte, rode en roséwijn..?
- Geplaatst op
- 0
Witte wijn wordt gemaakt van witte of blauwe druiven. Bij de fermentatie (omzetten van zoet naar alcohol) worden de schillen mee vergist om smaak en kleur te geven aan de wijn. Bij witte wijnen die gemaakt zijn van blauwe druivensoorten zoals de Tempranillo worden de schillen vrij snel verwijderd om geen kleur af te geven aan de wijn.
De tijd dat de schillen mee gefermenteerd “moeten” worden zal bij rosé een kortere inwerking zijn van zo’n 2 tot 4 uur hierdoor krijg je een lichtere kleur rosé ook wel blush rosé genoemd. Door deze korte periode van schilinweking krijgt de rosé een zachtere smaak en fruitige aroma’s.
Bij een langere schilinweking van zo’n 8 tot 12 uur krijgt de rosé een meer uitgesproken karakter en een meer donkere kleur. Om nog meer body te krijgen in een rosé die men graag wilt maken om gastronomisch te drinken bij een diner. Bij rode wijn licht dit heel anders. Om rode wijn te maken gebruiken we drie periodes.
Wij praten dan over een korte schilinweking van zo’n 3 tot 7 dagen. Door deze korte inweking verkrijg je lichtere rode wijnen met zachtere tannines, zoals Beaujolais (gemaakt van Gamay). Bij een langere schilinweking van zo’n 7 tot 14 dagen krijg je een medium-bodied wijn zoals Grenache en Merlot.
De wijn is meer complex de tannines nemen toe. Tannines zijn stoffen die vrijkomen uit de stelen en de schillen van de druif, maar ook uit wijnen die zijn opgevoed op hout (wijn wat in een houten wijnvat heeft gezeten). Een wijn wat tannines heeft krijgt een langere houdbaarheid (bewaarpotentieel) dan wijnen die geen tannines heeft.
Bij een lange schilinweking van zo’n 14 tot wel 30 dagen krijg je vollere rode wijnen. De wijnen zijn rijker, complexer en hebben een diepere rode kleur. Wijnen die bijvoorbeeld een langere schilinweking hebben zijn de Cabernet Sauvignon, Syrah en Nebbiolo. Laatstgenoemde druif de Nebbiolo is een druif met een dunne schil en is dus vaak licht van kleur maar heeft wel veel tannines.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...