Welke wijn is zachter Merlot of Cabernet Sauvignon

  • Geplaatst op
  • 0
Welke wijn is zachter Merlot of Cabernet Sauvignon

Welke wijn is zachter Merlot of Cabernet Sauvignon wordt er wel eens in onze winkel aan mij gevraagd. Dat is uiteraard net wat je smaak is, maar Merlot is altijd zachter dan Cabernet Sauvignon. Merlot is een allemansvriend en ook deze hebben wij in diverse stijlen. 

Ikzelf ben niet echt een Merlot liefhebber en ook hierin zijn diverse verschillen. Merlot uit Frankrijk zijn vaak wat lichter van smaak. Merlot uit Italië daarin hebben wij een heel mooie wijn en deze noemen wij de Merlot met Ballen. Klinkt beetje vaag, maar dit is een Merlot met een houtrijping van maar liefst 12 maanden en is super uitgebalanceerd qua houtgebruik en weet toch nog steeds de kenmerken te hebben van een echt Merlot en dat is de fruitigheid.

 

Waar drink je Merlot bij..? Welke wijn gaat er goed met Merlot..?

 

  • Lam
  • Kalf
  • Stoofvlees
  • Kip
  • Varkensvlees

Sla bepaalde ingrediënten echt over als je deze mooie wijn drinkt zoals:

  • Groene groenten
  • Wortels
  • Koriander (maar dit sla ik sowieso altijd over) niet echt mijn ding
  • Schaal- en schelpdieren
  • Vis
  • Feta
  • Geitenkaas

 

Merlot is dus super soft en zacht en dus anders dan Cabernet Sauvignon.

 

Cabernet Sauvignon is in mijn ogen een krachtpatser. Hoe smaakt Cabernet Sauvignon..? De smaak Cabernet Sauvignon is vaak heel bekend en wat je veelal uit Cabernet Sauvignon haalt is groene Paprika, veel tannines en volle wijnen. Ook de smaken cassis, zwarte bes, kers en pruim komen veelal voor bij Cabernet Sauvignon.

 

Cabernet Sauvignon heeft een dikke schil en kan dus eigenlijk overal wel gedijen zoals in warme gebieden. Cabernet Sauvignon heb je ook in diverse landen aangezien hij goed gedijt in warme en koelere landen. Wij hebben bijvoorbeeld een FANTASTISCHE Cabernet Sauvignon in onze winkel en dat is de Keringer 100 days Cabernet Sauvignon.

De Keringer 100 days Cabernet Sauvignon is één van de mooiste Cabernet Sauvignon's die er is. Wat een fantastisch glas wijn is dit. Mooie vanille tonen met zijde zachte tannines. Elke slok is opnieuw een genot om te drinken. De Keringer 100 days Cabernet Sauvignon serie is een wijn met een speciale vinificatieproces en dat maakt deze wijn zo apart.

Alleen de beste druiven worden gebruikt in deze wijn. De druiven worden zachtjes geperst en gaan samen met de pitjes en de schillen in een fermentatietank gedurende 100 dagen. In deze lange tijd van 100 dagen wordt alles zonder extra hulpmiddelen eruit gehaald zoals de schillen en de pitjes en vindt er een tweede malolactische fermentatie plaats.

Malolactische fermentatie is een omzetting van appelzuur in melkzuur. Deze bacteriologische omzetting die plaats vindt na de normale vergisting. In deze omzetting worden de harde, agressieve appelzuren omgezet in zachte melkzuren. Hierdoor krijg je ook nog eens 1 % extra alcohol. Je kunt de malolactische fermentatie ook omschrijven:  "je proeft boterig en noten in je wijn".....HEERLIJK

Na deze lange contactperiode rijpt deze Keringer 100 days Cabernet Sauvignon tot ze worden gevuld op nieuwe eiken vaten. De verkregen wijn zijn uiterst complex, kruidig, krachtig en gestructureerd, met hun eigen fruitige karakter en hebben een enorme rijpings- en bewaarpotentieel en zijn toch zacht, mild, toegankelijk en geschikt voor dagelijks gebruik.

 

Cabernet Sauvignon is lekker bij:

  • Gebakken biefstuk
  • Eend
  • Gebakken of gegrilde Entrecote
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Hert
  • Lamskoteletten

 

Merlot en Cabernet Sauvignon hebben misschien wel best wel wat dezelfde eigenschappen en zijn eigenlijk best ook wel weer heel erg verschillend.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    * Gratis verzending v.a. €100 binnen Nederland * Verbergen